M.K.P. Odra Centrum Wodzisław Śl. rocznik 1998. - strona nieoficjalna
Strona klubowa
  • M.K.P. Odra Centrum Wodzisław Śląski - MISTRZEM RUNDY JESIENNEJ W SEZONIE 2011 / 2012
  • Aktualności:
  • 2012-05-17 Składy
  • 2012-05-13 ZEBRANIE RODZICÓW
  • 2012-05-11 MECZE
  • Wyniki ostatniej kolejki:
  • APN GKS TYCHY - AJAKS CZĘSTOCHOWA 0:2
  • POLONIA BYTOM - RKP RYBNIK 0:4
  • RUCH CHORZÓW - SPARTA LUBLINIEC 6:1
  • BTS REKORD BIELSKO BIAŁA - PODBESKIDZIE BIELSKO BIAŁA 2:4
  • MKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW - KS STADION ŚLĄSKI 3:1
  • ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC - RUCH RADZIONKÓW 4:3
  • MOSiR JASTRZĘBIE - PIAST GLIWICE 0:4
  •        

Wyniki

Ostatnia kolejka 23
APN GKS TYCHY 0:2 AJAKS CZĘSTOCHOWA
POLONIA BYTOM 0:4 RKP RYBNIK
RUCH CHORZÓW 6:1 SPARTA LUBLINIEC
BTS REKORD BIELSKO BIAŁA 2:4 PODBESKIDZIE BIELSKO BIAŁA
MKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW 3:1 KS STADION ŚLĄSKI
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC 4:3 RUCH RADZIONKÓW
MOSiR JASTRZĘBIE 0:4 PIAST GLIWICE

Najnowsza galeria

ODRA REKORD BB
Ładowanie...

Pogoda

Wodzisław Śl.
Wilgotność: 81%

Wiatr: płn.-wsch. z szybkością 6 km/h
sob.

22°
niedz.

24°
pon.

21°

Odżywianie


Bardzo ważne w prawidłowym rozwoju młodego organizmu uprawiającego sport jest prawidłowa dieta a w szczególności dzieci uprawiających sport (piłkę nożną). Sprawność nasza zależy nie tylko od ćwiczeń, ale także od odżywiania. Chcąc utrzymać organizm w dobrej kondycji, należy zapamiętać, że wszelka energia, jaką dysponujemy pochodzi z tego co zjemy. 

W wyniku trawienia, pokarm rozpada się na proste cząsteczki, które dopiero teraz mogą być przyswajalne przez organizm i wraz z krwią transportowane są do wszystkich komórek ciała. Komórki ciała magazynują energie, którą wykorzystujemy np. do pracy mięśniowej związanej z ruchem. 

Kilka głównych zasad odżywiania piłkarza. 

1. Pij dużo wody, unikaj zaś napojów barwionych i gazowanych - oranżada, pepsi itp.

2. Żadnych chipsów!! coli ani alkoholu.

3. Jedz dużo surowych warzyw i owoców : szczególnie banany 

4. Im mniej przetworzone jedzenie tym lepiej tak wiec zachowajmy kolejność 

surowe-> gotowane -> grilowane-> smażone 

6. ostatni posiłek jedz około 3h przed meczem /treningiem - pół godziny przed meczem zjedz banana 

7. nie jedz tuż przed snem, żołądek chce iść spać, nie męcz go wtedy, zachowaj 2 h głodówkę przed snem

 
 
 
WĘGLOWODANY

 

Spożycie węglowodanów to zwiększenie zapasów GLIKOGENU-( czyli wielocukru  który odbudowuje ATP) - powodując zwiększenie długości  pracy  treningowej.                                    

Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węglowodanów złożonych ponieważ ich energia uwalniana jest stopniowo, a nie na zasadzie eksplozji tak jak jest to w przypadku cukrów prostych.   Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są takie produkty jak ryż, kasza, makarony. Potreningu przyda się szybkie uzupełnienie glikogenu w mięśniach .Do tego mogą służyć cukry proste np. chleb ryżowy (taki w okrągłych kawałkach).

 

- owoce , miód ,prod. zbożowe, warzywa, nasiona roślin strączkowych ,rośliny

  okopowe, cukier, słodycze (batoniki, czekolady)

- kasza,pieczywo , ziemniaki, fasola, groch, soja

- banany, morele, śliwki 

 

Unikamy  jednak nadmiaru słodyczy-wzrost stężenia glukozy we krwi powoduje osłabienie  pracy mięśni..

 
BIAŁKO

 

-niezbędne do budowy oraz utrzymywania tkanek np. mięśni

-znajduje się w rybach, warzywach, mleku jego przetworach (jogurt, kefir ,sery)

-najlepszym źródłem białka jest ser biały, pierś z kurczaka, tuńczyk

-witamina B6 (fasola,banany, wątróbka ,soja,orzechy,groch,mleko,ser biały zbożowe)

 wspomaga wykorzystanie białka z pożywienia

 

-zbyt niskie spożycie  doprowadza do zaniku mięśni, mniejsza jest też odporność na stres

 
 
 
             WITAMINY I MINERAŁY

Do  diety  sportowca  witaminy i minerały muszą być dostarczane w zwiększonej ilości .Przy takim wysiłku  jakiemu poddany jest piłkarz, wiele cennych składników jest wydalane przez organizm z potem. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa. Zdecydowanie preferujmy warzywa i owoce w postaci surowej, po ugotowaniu są one niejako wyprane z witamin i minerałów. Ale często witaminy i minerały z pożywienia nie pokryją naszego zapotrzebowania.Dostarczamy wtedy minerałów i witamin poprzez napoje energetyczne.Następną ważną rzeczą o której musimy pamiętać to woda .... którą musimy pić nawet wtedy .... gdy nam się nie chce pić , szczególnie jak jest gorąco, sięgajmy po wodę  nie gazowaną ponieważ będziemy mogli ją wypić łatwiej w większych ilościach.  Pijemy małymi łyczkami,najlepiej wcześniej już przygotowane napoje izotonicze.

Zapominamy o barwionych wodach, pepsi i innych wynalazkach.

 

 

WITAMINY            

 MIKRO i MAKROELEMENTY

  

Nazwa                                 na co wpływa                                                       źródła

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAPŃ                   budowa kości,zębów,praca serca                                 mleko i przetwory

                                     BRAK –krzywica                                                fasola,łosoś,dynia,                         

                                                                                                             pietruszka –nac,jaja

                                                                                                             sardynki,śledzie                                                                                                                               

-------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                       

FOSFOR            budowa kości ,zębów ,                                                    fasola, sery, mięso jaja

          niezbędny w  związkach wysokoenergetycznych-                            ciemne pieczywo,sery

                        paliwo dla mięśni                                                        topione, wątroba,nerki

                                                                                                             ryby, rośl.strączkowe  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAGNEZ         system nerwowy mięśniowy,krążenia                               ziemniaki, buraki,ryby

                          BRAK –skurcze  łydek                                                 mleko, orzechy,mięso

                                        słabe serce                                                   czekolada, banany

                                                                                                             kakao, makarony,

                                                                                                             rośliny  strączkowe

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                         

SÓD                 gospodarka wodno-elektrolitowa                                    sól kuchenna,ryby                                                                                                                                                              

POTAS            skurcze  i  rozkurcze  mięśni                                          mleko,mięso,warzywa                                           

                                                                                                         wędliny wędzone, ser                                                                                                                                                                                                                                                     

                                                                                                            ziemniaki, owoce,mięso

                                                                                                            wątroba, nerki,chleb żytni

                                                                                                            rośliny strączkowe,mleko

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŻELAZO          transport,magazynowanie tlenu                              wątroba, szczypiorek,drób

                         składnik krwi (hemoglobina)                                   chleb żytni,ryby, warzywa

                         BRAK -anemia,niedokrwistość,infekcje                  pietruszka, prod. zbożowe

                                                                                                           rośl. strączkowe, kasza,

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHLOR           ułatwia trawienie                                                      sól kuchenna, wędliny

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

FLUOR           zapobiega próchnicy zębów                                     ryby,soja herbata,wątroba

                        zwiększa gęstość kości

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SELEN            chroni przed toksynami                                                dorsz,nerki,kukurydza,

                                                                                                          przetwory zbożowe

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHROM              obniża cholesterol                                                     drożdże, cebula,kukurydza

                       prawidłowa przemiana glukozy                                      groszek ,wątroba wołowa

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOD                   bakteriobójczy                                                         sól kuchenna jodowana

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                         

CYNK                 odczuwanie smaku i zapachu                                  kasze,fasola, groch, orzechy 

                        BRAK   zahamowanie wzrostu                                    mięso, wątroba,prod. zbożowe   

Najbliższe spotkanie

RUCH RADZIONKÓWMKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW
RUCH RADZIONKÓW   MKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW
2012-05-26, 11:30:00


Statystyki przedmeczowe »

Najbliższa kolejka

Najbliższa kolejka 24
RUCH RADZIONKÓW - MKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW
AJAKS CZĘSTOCHOWA - MOSiR JASTRZĘBIE
PIAST GLIWICE - ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
KS STADION ŚLĄSKI - BTS REKORD BIELSKO BIAŁA
PODBESKIDZIE BIELSKO BIAŁA - RUCH CHORZÓW
SPARTA LUBLINIEC - POLONIA BYTOM
RKP RYBNIK - APN GKS TYCHY

FUTBOLOWO.TV

FUTBOLOWO.TV

Ostatnie spotkanie

MKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW KS STADION ŚLĄSKI
MKP CENTRUM ODRA WODZISŁAW 3:1 KS STADION ŚLĄSKI
2012-05-12, 11:30:00
     

SUKCESY MKP ODRA

 - 2 0 1 2 -

18 LUTY - I MIEJSCE

TURNIEJ Z OKAZJI 15 - LECIA MIASTA RADLIN

*

28 STYCZEŃ - I MIEJSCE

I PUCHAR

PREZYDENTA MIASTA OPOLE

---------------------

  

2  0  1  1 

 

30 grudzień 2011 REKORD Bielsko - Biała
I   miejsce
w Międzynarodowym Turnieju Gwiazdka 2011
     25 czerwiec
       WODZISŁAW ŚL.
II miejsce - "Międzynarodowy Turniej z okazji  42 dni Wodzisławia Śl. "
 
 

CZERWIEC 2011

TYTUŁ MISTRZA SLĄSKA TRAMPKARZY MŁODSZYCH 1998

W SEZONIE 2010 / 2011 

 

 

26 LUTY

ŻORY - I MIEJSCE I MISTRZOSTWO PODOKRĘGU RYBNIK

19 - 20 LUTY

GDYNIA - IV  MIEJSCE - MIĘDZYNARODOWY TURNIEJU ARCA CUP

- 2010 -

04 grudzień 2010

 I I I   MIEJSCE NA MIĘDZYNARODOWYM TURNIEJU W HLUCINIE (CZ)

20-21 listopad 2010

III MIEJSCE w turnieju międzynarodowym ERREA CUP w Krakowie

16-17 styczeń 2010

I miejsce w Międzynarodowym Turnieju Piłki Nożnej trampkarzy rocznik 1998 w Krakowie organizowanym pod patronatem   J&J SPORT CENTER - SKOTNIKI

23 styczeń 2010

I miejsce  w Halowym Turnieju Piłki Nożnej Trampkarzy rocznik 1998 o Puchar Prezesa  Podokręgu Rybnik

22.05.2010

I miejsce w półfinałowym Turnieju Danone Cup rocznika 1998 rozgrywanym we Wrocławiu

29.05.2010

II miejsce w finałowym Turnieju Danone Cup rocznika 1998 rozgrywanym w Poznaniu

-2009-

13 grudzień 2009

I miejsce w Międzynarodowym Turnieju rocznika 1998 organizowanym w Hlucinie

Wrzesień 2009

utworzenie i prowadzenie dwóch niezależnych grup Trampkarzy Młodszych w roczniku 1998

Czerwiec 2009

Tytuł Mistrza Podokręgu Trampkarzy Młodszych rocznik 1998 na szczeblu ŚL. ZPN Podokręg Rybnik

15 marzec 2009

I miejsce  w Halowym Turnieju Piłki Nożnej Trampkarzy rocznik 1998 o Puchar Prezesa  Podokręgu Rybnik

8 luty 2009

I miejsce w II Piłkarskim Międzynarodowym Memoriale imienia G. Kolosy, A. Stepeckiego i  J. Tyszkiewicza w Jastrzębiu Zdroju

-2008-

15 listopad 2008

II miejsce w Międzynarodowym Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Prezydenta Miasta Zabrze

23 listopad 2008

III miejsce w Międzynarodowym Turnieju Piłkarskim dzieci i młodzieży z okazji 900- lecia Raciborza

Zegar

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 1 gość

dzisiaj: 110, wczoraj: 390
ogółem: 176 399

statystyki szczegółowe

Losowa galeria

ODRA REKORD BB
Ładowanie...

Wyszukiwarka